Speekselklierpathologie

Ook met de speekselklieren kan het fout gaan. De grote speekselklieren situeren zich net voor het oor (de parotis), onder de tong en aan de onderzijde van de onderkaak. Daarnaast zijn er ook kleinere speekselkliertjes die zich ter hoogte van de lippen, het verhemelte en het wangslijmvlies bevinden.

Wanneer de speekselaanmaak vermindert, kan dit leiden tot een zogenaamde xerostomie of droge mond. Dat kan tot behoorlijke hinder voor de patiënt leiden. In de marge van deze aandoening kunnen ook andere klachten ontstaan zoals mondbranden en schimmelinfectie.

De speekselvloed kan evenwel ook verhinderd worden door een mechanische obstructie, zoals een speekselsteen die zich gevormd heeft binnenin de klier of in zijn afvoergang. Dit kan goed aangetoond worden met röntgen beelden. Af en toe kan door de verstopping een ontsteking optreden van de speekselklier; dat gaat dan gepaard met zwelling, roodheid van de overliggende huid, pijn en koorts. De meeste stenen kunnen met behulp van medicatie worden verwijderd. Soms is hiervoor echter een ingreep nodig onder plaatselijke of zelfs onder totale verdoving.

Vaak voorkomend is de slijmkyste of mucocoele; vooral ter hoogte van het lippenrood van de onderlip. Het doorprikken van zo een kyste is zinloos want ze keert dan binnen de kortste keren terug. Beter is om de kyste meteen te verwijderen met een kleine wigvormige uitsnijding. Bij kwaadaardige gezwellen is een meer uitgebreide behandeling noodzakelijk; naast het wegnemen van de klier dienen dan ook de lymfeklieren in de hals (preventief) te worden uitgeruimd. Ook kunnen achteraf nog radio- en/of chemotherapie noodzakelijk zijn.

Minder frekwent zijn de gezwellen die zich binnenin de speekselklier ontwikkelen. De meeste van die gezwellen zijn gelukkig goedaardig, maar wanneer ze verder doorgroeien dienen ze helaas toch verwijderd te worden. Ter hoogte van de oorspeekselklier is dat geen eenvoudige klus door het verloop van de aangezichtszenuw (nervus facialis) middendoor de klier.

Ziekenhuizen »

Jan Yperman Ziekenhuis Ieper Ziekenhuis Veurne

Login voor professionelen »